terraskes.jpgfiets.jpgstadhuis.jpglier_fortuin.jpglier_vismarkt.jpgkerk.jpglier_anderstad.jpg
Fout
  • Fout bij het laden van feeddata
  • Fout bij het laden van feeddata

Nieuws

Timmermans-Opsomerhuis krijgt opknapbeurt en nieuwe indeling

Het Timmermans-Opsomermuseum aan de Netelaan in Lier krijgt een opknapbeurt en een nieuwe indeling. Zo wil de stad de dienst Toerisme en loketten van Vrije Tijd er onderbrengen. Dat maakte schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA) gisteren bekend tijdens de voorstelling van de nieuwe editie van 'Goesting in Lier'.

De toeristische dienst van Lier is nu nog gevestigd in de kelder van het stadhuis. "Die kelder is eigenlijk geen geschikte locatie om toeristen te ontvangen want het is er veel te krap. Lier wil opklimmen naar een zogenaamd A-kantoor dus moet er wel iets gebeuren. Het vorige bestuur was er ook al mee bezig maar wij gaan het nu echt realiseren", vertellen de nieuwe schepen van Toerisme Rik Verwaest (N-VA) en het nieuwe diensthoofd van Toerisme Lieve Lettany.

Collecties verplaatsen

De eerste stap is de renovatie van het Timmermans-Opsomerhuis. "De aanvraag voor de restauratie is ingediend maar moet nog goedgekeurd worden." Om ruimte te creren voor de nieuwe toeristische dienst krijgt het cultuurhistorisch museum ook een andere indeling. "De collecties van de Lierse kunstenaars zullen verplaatst worden. Zo zullen onder meer de smeedkunstwerken van Lodewijk Van Boeckel tentoongesteld worden in andere historische gebouwen die voor de toeristen toegankelijk zijn. Ook de schilderijen van Opsomer kunnen best ergens anders volledig tot hun recht komen. Dat betekent niet dat alles verandert: de verdieping gewijd aan Felix Timmermans blijft, daar wordt niet aan geraakt", vervolgt Verwaest. De nieuwe toeristische dienst zal bezoekers leren kennismaken met de geschiedenis van Lier. "Toeristen zullen kennismaken met het verleden en de bezienswaardigheden. Zo hebben ze meteen een beeld van de stad. Daarnaast willen we de jeugd confronteren met de geschiedenis van Lier. Jongeren weten bijvoorbeeld niet dat de mammoet die in Lier werd opgegraven nu in het museum van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel prijkt." Verder worden de loketten voor Vrije Tijd ook in het museum ondergebracht. Het huidige infokantoor onder het stadhuis zal niet verdwijnen. "Het kantoor blijft daar gevestigd maar wordt meer een verkooppunt. De producten en gadgets van Lier kunnen er nog steeds gepromoot worden." Binnen vier jaar wil de stad dit project gerealiseerd zien.

Goesting in Lier

Ondertussen is ook de derde editie van de brochure 'Goesting in Lier' uit."Hierin vertellen we onder meer het verhaal van onze vernieuwde Grote Markt", aldus Lieve Lettany. Het magazine is gratis verkrijgbaar bij de dienst Toerisme, in horecazaken, de bib, hotels en gastenkamers.

(Bron: Het Laatste Nieuws, editie Mechelen-Lier, 16/1/2013)

Copyright © 2011 Cygnus IT.