kerk.jpglier_vismarkt.jpgstadhuis.jpglier_anderstad.jpgterraskes.jpglier_fortuin.jpgfiets.jpg
Fout
  • Fout bij het laden van feeddata
  • Fout bij het laden van feeddata

Nieuws

Inbraken in Lierse verenigingslokalen moeten worden aangepakt

(Interpellatie Lierse gemeenteraad van 6 februari 2012)

Het voorbije jaar kregen heel wat Lierse verenigingen inbrekers over de vloer. Op 19 januari was het prijs bij VZW Goed Gevoel en de biljartclub in wijkhuis Den Hof. Op 7 december hadden die al eerder een inbraak te verwerken gehad. In maart was er een inbraak in een kantine in de Wezenstraat. Diezelfde maand werd er nog een bende veroordeeld die had ingebroken bij verschillende Lierse jeugdbewegingen en organisaties. We kunnen concluderen dat het inbrekersgilde er in Lier een druk jaar op heeft zitten n dat ze onze verenigingslokalen bijzonder interessant vinden.

In een recente schriftelijke vraag vroeg ik U naar het aantal inbraken bij Lierse verenigingen van de afgelopen jaren. Uit het antwoord blijkt dat daarover geen cijfers zijn bijgehouden, omdat het onmogelijk zou zijn dat apart te categoriseren. Sta me toe het daar al niet mee eens te zijn: de politiezone RIHO uit Roeselare, bijvoorbeeld, leverde die cijfers wel probleemloos af in een gelijkaardig dossier. Mijns inziens kan je je beleid alleen maar aftoetsen als je over degelijke statistieken beschikt.

Hoe dan ook zou ik graag aandacht willen vragen voor de inbrakenproblematiek bij de Lierse verenigingen. Let op: ik wil in geen geval het leed van particulieren bij wie wordt ingebroken minimaliseren. Ik wil vooral beklemtonen dat een inbraak voor een vereniging ook hard aankomt. Meestal wordt er nogal lacherig over gedaan, omdat de buit doorgaans beperkt blijft tot wat kleingeld of een bak bier. De Lierse verenigingen zijn wel zo slim om geen duur materiaal of geld in hun lokaal achter te laten, want zij kennen ondertussen het inbraakrisico. Het grootste drama is echter de inbraakschade zelf: een deur die uit zijn hengels wordt getrokken, een ingeslagen raam en het altijd daaraan gekoppelde vandalisme Je bent makkelijk honderden euros kwijt en de meeste verenigingspolissen dekken schade door onbekenden niet. Leuk voor een jeugdbeweging of sportclub die autos moet wassen om zijn budget rond te krijgen

Ik stel dus vast dat er geen cijfers zijn over de inbraken in lokalen, maar hoop wel dat er dan toch een beleid is om dit fenomeen aan te pakken. Ik verwacht geen mirakeloplossingen, maar wel minstens een erkenning van het probleem en de ambitie om er iets aan te doen.

Copyright © 2011 Cygnus IT.